Hos dådyr kaldes hannen hjort og hunnen kaldes då. En voksen hjort kan veje op til 100 kg, dåen er noget mindre.

Udseende

De fleste dådyr er om sommeren rødbrune med hvide pletter, og om vinteren bliver de ensfarvet mørkegrå med lysere bug. Der findes dog også mange farvevariationer fra helt hvide over til helt sorte dådyr. Spejlet er hvidt omgivet af tydelige sorte bånd, og på halen er der en bred sort stribe.

Levevis

Dådyrene lever i flokke (rudler) med et meget fast hierarki, hvor det stærkeste dyr dominerer over alle de andre. Dåerne færdes i rudler sammen med kalvene, mens hjortene udenfor parringstid danner små grupper.
Føden består af græs og urter, skud, knopper og blade fra træer samt olden og frugt.

Gevir

I april-maj måned kaster hjorten geviret, som så vokser ud på ny. Som hos andre hjorte, er geviret dækket af et pelset hudlag, basten, mens det vokser. Geviret fejes i august-september måned, dvs basten skrabes af mod træer eller underlag.

Formering

Hjorten kommer i brunst i oktober måned. Når dåen er parret, føder den efter endt drægtighed en kalv i juni/juli måned.

Naturskolen har i påsken 2009 fået en ny bestand af dådyr, efter at den gamle flok blev aflivet i løbet af vinteren på grund af høj alder og stress. Den nye flok består af en hjort og tre dåer, alle født i 2008.